Vervoer optimaal je passagiers, je fietsen én de rest van je bagage
Koffers, fietsen, het speelgoed van de kinderen en allerlei andere spullen: wie is het nog nooit beu geweest om alles in de wagen te proppen? De grootte van je auto doet er zelfs niet toe. Wie meer plek heeft, neemt meestal gewoon meer spullen mee!
Wij raden je dus aan om eerst en vooral alles nauwgezet in verschillende koffers en tassen te steken. Begin met kleding die niet mag kreuken en breekbare voorwerpen. Die horen thuis in een stevige koffer – liefst een zo groot mogelijke. Leg hem helemaal achterin de kofferbak, het dichtst tegen het zwaartepunt. Aangezien je er moeilijk aan zal kunnen tijdens het reizen, moet je er wel voor zorgen dat er niks in zit dat je onderweg nodig hebt. Als je een tussenstop plant met een overnachting, voorzie je dus maar best een kleine koffer of tas met de spullen die je dan nodig zal hebben.
Zit de kofferruimte al vol, maar heb je nog steeds bagage die een plek moet krijgen? Dan biedt een ‘dakkoffer’ misschien een oplossing. Kies het volume op basis van hoeveel spullen erin moeten. Hoe groter de koffer, hoe meer brandstof je zal verbruiken. Houd ook rekening met hoe je hem opendoet. De basismodellen openen meestal van voor naar achter, wat het inladen kan bemoeilijken. Geef dus de voorkeur aan een koffer die langs de zijkant opengaat.
Voor eender welk type auto geldt: leg nooit zware voorwerpen bovenop je bagage. Als je plots moet remmen, bestaat het risico op verwondingen. Bij een botsing aan 50 km/u wordt zo’n voorwerp dan naar voren geslingerd met een kracht die 50 keer groter is dan het gewicht ervan!
Kies voor alle veiligheid koffers die voorzien zijn van een centraal slot. Hiermee bedoelen we sloten die tegelijkertijd aan verschillende delen van de koffer worden bevestigd, maar die allemaal deel uitmaken van één enkel slot. Daar kan je de sleutel pas uit verwijderen als de koffer volledig is gesloten. Onmogelijk om de sleutel binnenin te vergeten!
Is al je bagage veilig opgeborgen? Dan zijn nu de fietsen aan de beurt! Als de koffer al vol zit, heb je een fietsendrager nodig. Maar hoe kies je er eentje? Er zijn verschillende types: fietsendragers die je aan je kofferbak bevestigt of ‘rugzaksystemen’, die je dan aan de trekhaak of op het dak monteert. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen.
Het ‘rugzaksysteem’ is niet erg duur, maar je kan dan geen gebruik maken van je kofferbak. Bovendien moet je alles goed vastmaken en het systeem regelmatig controleren als je onderweg bent. De fietsendrager die je aan je trekhaak bevestigt, is waarschijnlijk het meest praktisch en veilig, maar ook de duurste optie. Net als de ‘rugzak’ zal je hiermee minder brandstof verbruiken dan met het derde systeem: de fietsendrager die je op het dak bevestigt. Dan is je kofferbak wel vrij, maar kan je geen dakkoffer meer monteren. Bovendien kan ook de totale hoogte van je wagen plus de fietsen voor problemen zorgen. Ook niet onbelangrijk: tenzij je kiest voor een (dure) versie waarmee je je fietsen aan de zijkant kan laden (met een scharnierarm), kan het opheffen en neerzetten van je fietsen je wel wat rugklachten bezorgen.
Een laatste gouden raad voor wie met een e-bike rijdt (en dat zijn steeds meer mensen): zelfs zonder batterij weegt een e-bike meer dan een gewone fiets. Houd dus zeker rekening met het maximale gewicht dat je fietsendrager ondersteunt. Aarzel tot slot niet om het aanbod in de winkel of online te vergelijken, zodat je uiteindelijk de oplossing vindt die perfect voldoet aan jouw vereisten.