Pcard +

Pcard+ uw dagelijkse voordelen

Blijf op de hoogte van onze exclusieve aanbiedingen om uw mobiliteit te verbeteren.

Ontdek hier alle Pcard+ voordelen

Interparking
03 apr 2019

Namen: Een long in de stad

Interparking heeft parking Beffroi in Namen uitgerust met een vernieuwend systeem voor vermindering van fijne en zeer fijne stofdeeltjes. Het zuivert de lucht, die soms van betere kwaliteit is dan de buitenlucht. Dit is een primeur voor België. Interparking is sinds 2015 al CO2-neutraal gecertificeerd en zet nu een bijkomende stap voor een gezonder milieu voor iedereen.

Fijne deeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid van personen die eraan worden blootgesteld. Zoals in andere afgesloten ruimten, bv. tunnels, is ook in parkings soms een hoge concentratie van stofdeeltjes aanwezig als gevolg van de uitstoot van het autoverkeer.

Om dat te verhelpen en «de lucht van haar installaties te zuiveren», heeft Interparking in parking Beffroi in Namen een innoverend systeem geplaatst dat 50 tot 70% van de gewone stofdeeltjes, 40% van de fijne en 20% van de heel fijne deeltjes neutraliseert. Deze percentages schommelen dagelijks op basis van verscheidene interne (verkeer en vochtigheid) en externe factoren (weer, concentratie fijne deeltjes buiten).

Hoe werkt het?

Het systeem dat onlangs in parking Beffroi in Namen werd geïnstalleerd, werd ontwikkeld door de onderneming ENS Clean Air, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft in Nederland. Het maakt gebruik van een proces van positieve ionisatie om de fijne deeltjes in de omgevingslucht te vangen.

Het principe is heel eenvoudig. De vervuilde lucht wordt in een eerste fase aangezogen in het systeem, dat een positieve elektrische lading op de fijne deeltjes aanbrengt. Die verbinden zich dan tot grotere deeltjes. Vervolgens worden ze aangetrokken door een verzamelplaat die ze vasthoudt en omzet in grove stofdeeltjes. Tot slot wordt de gezuiverde lucht zonder vervuilende deeltjes uit het systeem gestoten. De parkinggebruikers ademen daardoor lucht van betere kwaliteit in.

Na omvorming tot grof stof kunnen de deeltjes niet meer in de lucht worden vervoerd of ingeademd. Ze worden verzameld en afgevoerd voor vernietiging in een gespecialiseerd centrum.

De installatie van het systeem voor vermindering van de stofdeeltjes in parking Beffroi in Namen kadert in een voluntaristische aanpak van Interparking op het vlak van milieuverantwoordelijkheid. Het systeem zal binnenkort ook worden geïnstalleerd in andere parkings in Brussel (Parkings 2 Poorten, Grote Markt en Brabant-Noordstation), Antwerpen (Parking Roosevelt), Brugge en Gent.

Op weg naar Namen?

Hou uw Pcard+ bij de hand en profiteer van de beste tarieven in parking Beffroi 

Schrijf je in op de Pcard+ nieuwsbrief

X

Wenst u de Pcard+ nieuwsbrief te ontvangen?

U dient houder te zijn van een Pcard+ kaart,
indien u op de hoogte wenst te blijven van onze exclusieve aanbiedingen.

Bezit u reeds een Pcard+?

Gelieve uw kaartnummer in te geven

om uw inschrijving te bevestigen:

Ik bevestig mijn inschrijving

Bezit u nog geen Pcard+?

Vraag ze hier aan, ze bevat al van voordelen.

Ik wens gratis de Pcard+ te ontvangen